Geschiedenis

Het eerste ABK-Huis stond vanaf 1932 in Bennekom. Dit gebouw werd in de oorlog in gebruik genomen door de Duitsers. Na de oorlog werd het ABK-huis voortgezet in Hall.

Het landgoed Het Hallsche Hull is in 1951 aangekocht, 9 ha grond met daarop een villa met koetshuis en een kleine boerderij. De villa werd verbouwd tot natuurvriendenhuis en kreeg de naam het ABK-huis. De naam Het Hallse Hull ging naar het kampeerterrein.

De voorloper van het Nivon, het Instituut voor ArbeidersOntwikkeling, is destijds (in 1924) opgericht vanuit de gedachte dat er een plek moest zijn voor culturele ontwikkeling en scholing van arbeiders. Het was gestoeld op sociaaldemocratische beginselen. Men richtte zich in hoofdzaak op het organiseren van scholing en culturele activiteiten. Een aantal jaren later werd er aangesloten bij Naturfreunde International en richtten de activiteiten zich ook op natuurontwikkeling.

Het ABK-huis heeft haar naam te danken aan Asser Benjamin Kleerekoper (1880-1943), zoon van een rabbijn, journalist en sociaaldemocratisch politicus. Hij werd in het dagelijks leven ABK genoemd. ABK was Tweede Kamerlid, Statenlid en raadslid, beschikte over een buitengewone welsprekendheid met veel humor en werd niet geremd door bescheidenheid. Hij schreef in ‘Het Volk’ zijn ‘Oproerige Krabbels’. ABK was groot pleitbezorger van kunst en volksontwikkeling. Zijn laatste Krabbel was van 10 mei 1940 en ging over ‘verdraagzaamheid’.

Informatie

Natuurvriendenhuis ABK-Huis Hallseweg 12 6964 AM Hall (bij Eerbeek) 088 0990 970 (aanmeldsecretaris) 088 0990 950 (ABK-huis)
Zoek & boek
Tarieven
Mail de aanmeldsecretaris
Kampeerterrein Het Hallse Hull
Nivon is meer